fbpx

Weboldal keresőoptimalizálás – Technikai SEO

Technikai SEO - Keresőrobot

A keresőoptimalizálás minden esetben a megfelelő technikai SEO beállításokkal kezdődik. A honlappal kapcsolatban, számos olyan technikai jellegű beállítás, technológia van, melyek lehetővé teszik, hogy a weboldal a keresőmotorok számára értelmezhető legyen.

Tökéletes keresőbarát technikai SEO beállítások:

Egyetlen egy esetben se beszélhetünk tökéletes technikai SEO beállításokról. Egy SEO barát weboldal jól strukturált, a keresőrobotok által könnyen értelmezhető, de biztosan vannak hiányosságai, apró hibái és mindig van mit finomítani, optimalizálni rajta.

A megfelelő technikai SEO beállítások, alapfeltétele a találati listán való megjelenésnek!

Amennyiben az adott weboldal, nem felel meg a Google által meghatározott szempontoknak, hiányoznak a kereső számára szükséges adatok, esetleg olyan tartalom jelenik meg az oldalon, melyet a keresőrobotok nem tudnak értelmezni vagy az oldal struktúrája hibás, abban az esetben, a weboldal nem fog megjelenni a találati listákon.

Honnan tudhatod, hogy a Te weboldalad keresőbarát? A válasz egyszerű: Weboldal elemzés
A weboldal elemzés során fény derül a weboldal hibáira és hiányosságaira.

A keresőrobotok számára értelmezhető tartalom:

A keresőrobotok első sorban a szöveges tartalmakból nyerik ki a szükséges információkat. Ebből kifolyólag a Flash és Java tartalmak nem érzékelik, tehát értelmezhetetlenek számukra. A kép és videó érzékelésére képesek, viszont némi segítségre szorulnak az értelmezésükben. Ebben segítenek az ALT és TITLE tagek. A képek és videók, a megfelelő SEO beállítások mellett, növelik az oldal minőségét és amennyiben a kép vagy videó releváns, egybevág az oldal tartalmával, akkor felhasználók számára valószínűleg többlet információt jelent, ezzel növelve a felhasználói élményt.

Technikai SEO beállítások, weboldal struktúra:

A weboldal struktúrája esetén, minden esetben arra kell törekednünk, hogy a keresőrobotok minél kevesebb oldalon keresztül érjék el az indexelni kívánt tartalmat. Ez a felhasználó oldaláról azt eredményezi, hogy az általa keresett tartalmat, sokkal kevesebb kattintással, rövidebb időn belül érheti el, ezért törekedni kell arra, hogy az egyes oldalakra mutató linkek releváns hivatkozások legyenek. Fontos tényező, hogy az aloldalakra keresőbarát, beszédes linkek mutassanak, hiszen ezeket a hivatkozásokat tudják az algoritmusok értelmezni.

A betöltődési sebesség optimalizálás:

A weboldalak esetében fontos szerepet játszik, hogy az egyes oldalak milyen gyorsan töltődnek be, jelennek meg. Egy oldal sebesség optimalizálását a Google PageSpeed Insights segítségével ellenőrizhetjük. Egy weboldal betöltési idejét számos módszerrel csökkenthetjük, viszont érdemes mérlegelni, hogy az egyes változtatások, mekkora mértékben befolyásolják a felhasználói élményt.

Felhasználóbarát megjelenés mobileszközökön:

Napjainkban a keresések több mint 40%-a mobil készülékekről történik, ezért a Google egyre nagyobb hangsúlyt fektet a mobil eszközök optimalizálására. Mára már a weboldal mobil eszközökre történő optimalizálása, az egyik legfontosabb SEO szempont. Számos olyan eszköz áll rendelkezésünkre, melyek segítségével ellenőrizhetjük weboldalunk megjelenését mobil eszközön, ilyen például a Google által fejlesztett Mobile Friendly Test.